Anders Nordström

Anders Nordström, internationell balettstjärna och premiärdansör i Kungliga Teaterns Balett samt Hamburg Ballet under John Neumeier. Anders har genom sin karriär dansat alla de stora manliga huvudrollerna såsom exempelvis Prinsen i Svansjön, Törnrosa och Askungen, Romeo i Romeo och Julia (MacMillan), Albrecht i Giselle (Makarova) och Prins Rudolf i Mayerling (MacMilllan). Rollen som Kolaren i Pär Isbergs ikoniska ”Petter och Lottas Jul” skapades för Anders inför urpremiären.

Förutom sin starka och rena klassiska teknik är Anders en dramatisk begåvning och en stark uttolkare av de moderna och neoklassiska baletterna i Operans repertoar där han briljerar med sin kraftfulla och flödiga dans. Anders har turnerat och gästspelat med balettikoner såsom Sylvie Guillem och Nina Ananiashvili.
”Som dansare har han visat en stor renhet och ärlighet i sina tolkningar, från de romantiska prinsarna till de dramatiska karaktärsrollerna, Han var alltid trovärdig och danstekniken fanns där som ett bärande underlag utan att bli till självändamål.” (ref. Dansportalen – artikel om ”Årets dansare – Mariane Orlandos stipendium”, 1995)

1996 erhöll han Philip Morris Ballet Flower Award, Sveriges största – danspris och 1999 erhöll han Carina Aris hederstipendium.

#BASE23