Stockholm Musikalartist Utbildning

Ledning

Ledningsgruppen på Stockholm Musikalartist Utbildning är en unik sammansättning av personer med oslagbar erfarenhet och kompetens. Hans Marklund och Roine Söderlundh är konstnärliga ledare och är två av Sveriges mest anlitade koreografer och regissörer för musikal och show. Nedan kan du läsa lite av deras långa meritlista och även om utbildningsledaren Therese Carlsson och grundarna av BASE23 Anneli Alhanko och Eva Johnsson.

HANS MARKLUND

Konstnärlig ledare

Det är inte utan anledning som Hans Marklund kallas Sveriges Mr Showbiz. Redan 1978 började han koreografera och idag är han en av Sveriges mest eftertraktade showmakare och regissörer. Samtliga shower på Hamburger Börs de senaste 20 åren bär hans signatur, Lena Philipssons shower och R.E.A. (RoligtElaktAktuellt) för att bara nämna två.

Det har även blivit mycket musikal och revy på teaterscenerna och bland de senaste alstren finns UgglaRheborgUlveson på Cirkus och nu senast Grease på Göta Lejon. I TV gör Hans ofta de stora evenemangen och galorna, såsom Kung Carl Gustaf 50 år, Allsång på Skansen, SVT 50 år och Melodifestivalen.

Hans Marklunds styrka sitter i att ta hand om helheten. Han har oftast hand om regi och koreografi samtidigt som han skriver, gör scenografier och ljussätter.

Om du vill se vad Hans har gjort under sina år som koreograf kan du klicka här.


ROINE SÖDERLUNDH

Konstnärlig ledare

Roine Söderlundh är en av Sveriges mest anlitade koreografer och har arbetat med en mängd musikaler såväl i Sverige som utomlands. Fyra gånger har han tilldelats Guldmasken för “Bästa Koreografi” för West Side Story, Showstoppers, Grease och nu senast Singin’ in the Rain.

Under åren har han koreograferat många akter och bidrag till Melodifestivalen. Han har varit ansvarig för koreografi i showproduktioner som till exempel Carola 20 år, Magnus Ugglas show Va fan är min revy?, Lena & Orup samt 14 säsonger av Rhapsody in Rock. Andra succer han arbetet med är De tre musketörerna, Footloose och Cabaret.

Roine har arbetat över 20 är som danspedagog för både amatörer, yrkeselever och proffs. Han har arbetat på de flesta yrkesskolor för dansare och coachat hundratals dansare, musikalartister, skådespelare och sångare.


THERESE CARLSSON

Utbildningsledare

Therese är utbildad på Balettakademiens Yrkesdansarutbildning i Stockholm. Hon har arbetat som dansare, koreograf och danslärare sedan 1994. På scen har man bland annat kunnat se henne på Wallmans Salonger 1997, Guys And Dolls på Oscarsteatern 1998, dansmusikalen Showstoppers på Göta Lejon 2002, Klas Klättermus på Dramaten 2000, Victor/Victoria på Oscarsteatern 2003.
Sverige har inte haft många kompanier genom tiderna som jobbat med jazz och modernjazz. Therese har haft turen att vara en av dansarna i två av dem. Modern Jazz Dans Ensemble 1996-2004 på Parkteatern, Elverket, och turné samt Val Suarez danskompani, Extended Dance Theatre 2007-2008 på Scen Studio 4 på Balettakademien och Maximteatern.
Hon har också medverkat som dansare i diverse artistgalor och TV-program där hon dansat med många av Sveriges artister, Lena PH, Carola, Thomas Ledin, Lisa Nilsson, Roger Pontare m.fl.

Sedan 2005 började Therese jobba mer och mer som koreograf och danslärare. Hon har koreograferat musikalen Sol Vind & Vatten, artistgalan Stjärnklart samt en mängd nummer i TV-shower och galor. Hon var Melodifestivalens huskoreograf 2006 och var ansvarig för koreografin i Lilla Melodifestivalen i fem år. Sedan 2005 är hon en av koreograferna på Wallmans Salonger i Köpenhamn.

På BASE23 undervisar Therese de mest avancerade grupperna i jazz, SMU och DayBase samtidigt som hon jobbar administrativt med Dansarlinjen, DayBase och SMU.


ANNELI ALHANKO

Grundare av BASE23

Anneli har den högsta titeln en dansare kan uppnå, Prima Ballerina Assoluta. Hon har dansat alla stora roller sedan hon debuterade i Rudolf Nurejevs Nötknäpparen 1971 och gästspelat på världens största och ledande scener. Anneli blev som första svenska ballerina utnämnd till Hovdansare av HM Konungen och är dessutom den enda svenska ballerina som blivit inbjuden att dansa på Bolsjojteatern i Moskva.

För några år sedan grundade Anneli Alhanko tillsammans med Eva Johnson dansskolan BASE23.

Några av hennes största huvudroller: 
Svansjön”
, Nurejevs Nötknäpparen (1971), 
McMillans Romeo och Julia (1973), 
Ulf Gadds Törnrosa (1974), 
Giselle (1975), 
Cullbergs Fröken Julie (1977),
 Crankos Så tuktas en argbigga (1978), 
Hans Brenaas Coppelia (1980), 
Mac Millans Manon (1980), 
Beryl Greys Törnrosa (1985), 
Natalia Makarovas La Bayadere (1989)
, Crankos Onegin (1990), 
Neumeiers En Midsommarnattsdröm (1990).


EVA JOHNSON

Grundare av BASE23 & rektor

Eva Johnson har ett förflutet som flerfaldig svensk mästare i Latinamerikansk dans och tillhörde länge världstoppen.

Eva kommer direkt från rektorsposten på Lasse Kühlers Dansskola där hon har varit drivande kraft bakom skolans starka utveckling de senaste 20 åren. Samtidigt har hon koreograferat och producerat danser för Faddergalan, Bara Barngalan, Super Trouper och Småstjärnorna i TV4 samt Melodifestivalen och Lilla Melodifestivalen i SVT. Andra koreografuppdrag är musikaler, revyer, Vattenfestivalen, World Water Festival och Polarprisutdelningen.

På BASE23 kommer Eva att leda det inre administrativa arbetet samt stötta de konstnärliga ledarna att uppfylla sina visioner.


LÄS OM SMUs LÄRARE